torstai 22. toukokuuta 2014

Älä lyö enää, sydän

Älä lyö enää sydän, älä lyö lyötyä.

Olin kirjoittanut päiväkirjaani viime helmikuussa näin: 

"Terapian aloittaminen kuulostaa jotenkin niin suurelta ja erikoiselta. Aivan kuin olisin sairas."

On hyvin mielenkiintoista, että vielä viime helmikuussa, aika monen lääkäri-, psykiatri- ja psykologikäynninkin jälkeen ajattelin, etten ole sairas. Ja vaikka olisinkin pitänyt itseäni sairaana, en taatusti ajatellut, että kärsisin juuri masennuksesta. Vaikka masennuksestahan on kyse juuri siinä, kun ei ole energiaa tehdä oikeastaan mitään. Näin ahdistuksen suurempana ja selkeämpänä ongelmana. Sen takia hakeuduinkin hoitoon, sen ja paniikkikohtausten. Paniikkihäiriötä minulla ei diagnosoitu. Käsittääkseni yleistyneen ahdistuneisuushäiriön pointtina on se, että ahdistus on pitkäkestoista eikä ilmene kohtauksittain. Tosin en ymmärrä, miksi ne sulkisivat toisiaan pois.

Tunnen jatkuvaa syyllisyydentuntoa kaikista tekemättömistä asioista, aloitekyvyttömyydestä ja väsymyksestä. Siksi onkin käsittämätöntä, etten voi myöntää itselleni olevani sairas. Pidän itseäni vain laiskana ja saamattomana vätyksenä ja ajattelin alakuloisuuden olevan lapsellista itsesäälissä rypemistä. Eikä lääkäreiden arvioista huolimatta ollut mahdollista ajatella, etten olekaan syypää kaikkeen, eikä ratkaisu ole vain se, että ryhdistäytyisin.

En jaksanut paneutua kouluhommiin, palautin työt ja maksoin laskut myöhässä vain koska en jaksanut tehdä mitään ajoissa. En osannut sitäkään oikein ihmetellä. Lasku olisi ollut pöydällä, pankkitunnukset vieressä ja rahaa tilillä, ja siltikään en saanut aikaiseksi. Enkä pystynyt yhdistämään masennukseen sitäkään, että niin usein olisin mieluummin jäänyt sänkyyn makaamaan kuin lähtenyt ulos. Tai että mieli viistää niin matalalla, etten jaksa iloita paljon mistään, odotan vain iltaa, kun pääsen takaisin nukkumaan. Nukkumaan, vaikka saan taas taistella saadakseni unta. Ja sitten samaa rataa seuraava päivä.

Sitä vaan tässä yritän sanoa, että on turhauttavaa pohtia oikeutusta oireille ja väsymykselle, kun en niille kuitenkaan voi noin vain mitään. Sen sijaan että keskittyisin parantumaan, soimaan itseäni kaikesta tästä. Uskomatonta, että edes minä en osaa sisimmässäni pitää masennusta sairautena. Lisäksi epäilen jatkuvasti muiden ajattelevan minusta ilkeästi, jos puhun voinnistani. Miksi he ajattelisivat minusta niin, kun en minäkään ajattelisi heistä?

Toisin sanoen pelkään vähättelyä, vaikka samaan aikaan pahin vähättelijä olen minä itse. Ja kaiken tämän itsesyytöksiin käytetyn energian voisin käyttää parantumiseen.

Toinen asia, mitä en ehkä koskaan ymmärrä, on se, miten en tajunnut pahimpina aikoina (kevät ja kesä 2013), että jokin on pielessä. Koko ajan oli kauhea olo, olin niin yksin ja ahdistus vyöryi päälle kohtauksina. Miksen kyseenalaistanut sitä? Olinko jo unohtanut, mitä on olla onnellinen? Korkeintaan ajattelin, että tämä menee ohi, kun odotan. Ja sitten vain kasvatin kaikkea kauheaa sisälläni, kunnes se tuli ulos, kun ei enää mahtunut mihinkään. Ja silloin se tuli valtavana pyrskäyksenä. Jos olisin antanut sen vaikean olon tulla pois pikkuhiljaa, en ehkä olisi tässä tilanteessa. Niinkin olin ajatellut, että minun pitäisi voida todella huonosti, että voisin pyytää apua. Eikö paha olo sitten ole tarpeeksi?

Terapeutti kysyi, onko kyse siitä, etten tahdo myöntää sairauttani siksi, että se olisi todiste heikkoudestani. Sanoin, että siitä ei ole kysymys, vaan pikemminkin siitä, etten näe oikeutusta heikkoudelleni. Koen, että minun pitäisi jaksaa ja pystyä enempään.

"Joskus sotilaat jäätävät makaamaan sotatantereelle eivätkä nouse ylös, vaikka voisivat", terapeuttini sanoi eilen. "Sitä kutsutaan taisteluväsymykseksi. Eikä silloin auta, jos heitä soimaa. Hehän kuolevat. Taisteluväsymys on varmaankin sukua masennukselle."

"Ai niin kuin että jos roikkuu kaksin käsin pelastusveneen reunassa kiinni, mutta päästääkin irti", sanoin, "ja hukkuu."

Niin.

"Sitten tarvitaan joku nostamaan sinut takaisin veneeseen", terapeutti jatkoi.

Haluan sanoa vielä jotain. Olen lueskellut aika paljon muiden kohtalontovereitteni blogeja viime aikoina ja huomannut, että yllättävän moni painiskelee samojen ajatusten ja ongelmien parissa. Ei riitetä muille eikä itselle, puristellaan reisiä ja vatsaa peilin edessä ja lasketaan senttejä, kaloreita ja kiloja, itketään itse uneen ja hymyillään silti kaikille kohteliaasti. Tahdon vain sanoa teille kaikille, että te olette niin ihania, kauniita ja hyviä, että meinaan alkaa itkeä lukiessanne tekstejäni. Ja sen tahdon sanoa, että te olette myös älyttömän vahvoja. Kaikki ne asiat, mitä olette käyneet läpi, ovat niin valtavan raskaita, että heikompi olisi antanut lopullisesti periksi. Kyllä se on siellä, se toivo, sisu ja voima, joka pitää teitä elossa, vaikka aina ei siltä tunnu. Älkää siis vähätelkö itseänne ja tunteitanne, ette ole sen arvoisia. Teillä on oikeus olla juuri niin pieniä ja heikkoja kuin teistä tuntuu, ja lähipiirillänne on velvollisuus ottaa se vakavasti.


Lentokoneet nousevat jyrkästi ja nopeaan
vievät minut kauaksi kotoani nopeaan
vievät minut kauas, silti oon aina tässä
En pääse pois

Muil on niiden salaisuudet, mä en kuule niitä
Mä en enää
Joskus koetan sopeutua, avautua, kuunnelkaa mua
Se on säälittävää
Ne sanoo: Vaikeaa?
Ahaa, ei susta huomaa

(Maija Vilkkumaa: Ei susta huomaa)

7 kommenttia:

  1. Just eilen puhuttiin psykiatrin kanssa siitä, kuinka on väärin sanoa:"Sitte ku parannut tuosta masennuksesta, niin mieti, kuinka vahvaksi voit itsesi tuntea!" Koska sehän on juuri niin kuin sanoit. Me olemme jo vahvoja. Tai minua ainakaan ei olisi ollut olemassa enää vuosiin, jos en olisi vahva.

    Ja minäkin hain apua vasta 25-vuotiaana (masennus/vakava ahdistus jo pienenä lapsena), koska en ajatellut, että olen niin huonossa kunnossa, että sinne lääkäriin pitäisi mennä. Ja toiseksi sen takia, että osaan olla kovin vaativa/ankara itseäni kohtaan. En minä voinut jättää kursseja kesken! Romahdin, kun gradun väliraportti oli valmis ja hyväksytty. Jälkeenpäin olen miettinyt, että ehkä silloin annoin itselleni luvan, että nyt on (melkein kokonaan) velvollisuudet suoritettu, nyt voi..romahtaa. Viisastahan tuo ei ollut. Kolme vuotta psykoterapiaa ei riittänyt, nyt anotaan neljättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo "sitten kun olet parantunut masennuksesta" on ihana (vaikkakin ehkä kaukainen?) ajatus. Pidän erityisesti tuosta sitten kun -osasta.

      Mun asiat on moniin verrattuna paljon paremmin. Sitäkin mietin pitkään, että vien paikan ja ajan joltakulta, joka tarvitsee apua mua enemmän. Nyttemmin olen miettinyt vähän sitäkin, että jos en hae apua, päädyn todennäköisesti työkyvyttömyyseläkkeelle, ja se taas tulee vielä kalliimmaksi. On muuten jopa huvittavaa, että potee huonoa omatuntoa julkisten palvelujen käyttämisestäkin... Ei hitto. Mutta joo, itsekin tarvitsin sellaisen todellisen herätyksen tähän tilanteeseen ennen kuin pystyin puhumaan asioista oikeastaan kenellekään. Se romahtamisen hetki oli aivan kauhea, mutta luojan kiitos se tuli.

      Poista
    2. Mun mielestä se on taasen aivan kauhea! Mutta olenkin sitä sorttia, joka pelkää parantumista ihan kauheasti. Siksi terapia ja kaikki venyy..

      Tota samaa mietin kans jossain välissä (ennen romahdusta). Että vien vaan jonkun paikan/ajan (lääkärillä(psykologilla), siksi en mennyt.. Mä en pode huonoa omaatuntoa työkyvyttömyydestäni, koska vihdoin mä saan rahaa sen verran, että sillä jopa elää! Olis opiskelijanakin mun mielestäni kuulunu saada, mut ei, piti käydä sitte töissäkin.

      Poista
    3. Niin no, parantuminen muuttaa elämää varmaan melkoisesti. En tiedä, saa nähdä sitten.

      Jännittää kauheasti, miten jaksan käydä töissä, huomenna alkaa. Vähän painaa se tieto, että on pakko, rahat on ihan loppu.

      Poista
    4. Ei oo koskaan ollu olemassa kuin tämä masentunut/ahdistunut-minä (en ainakaan muista), joten on se äärimmäisen pelottavaa..

      Toivon, että jaksat! Ja jos et niin, kyllä joku muu ratkaisu täytyy löytää..

      Poista
  2. Kiitos kommentista :) sä kirjotat tosi helposti luettavasti ja rehellisesti, tykkään. Mullakin oli silloin aikoinaan masennuksen alkupuolella juuri se etten kokenut pahaa oloani oikeutetuksi. Ajattelin vaan että mullahan on kaikki hyvin ja tunsin hirveää syyllisyyttä siitä että oli silti paha olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Musta tuntuu että liian usein käytetään esim. lohdutuskeinona - tai syyllistämiskeinonakin - sitä, että käsketään sairaan ihmisen miettiä, mitkä asiat hänellä ovat hyvin. Tai mikä pahempaa, vertaamaan johonkuhun, jolla asiat ovat vielä huonommin... Kyllähän näissä jutuissa on perää, mutta eivät ne ketään auta. Sitä paitsi masentuneella on niin paljon muitakin murheita, että miksi pitäisi sitten vielä ajatella sotaa ja nälkäisiä lapsia. Niin paljon parantumiseen käytettävissä olevaa energiaa menee hukkaan tällaiseen syyllisyydentunteeseen!

      Poista