torstai 28. elokuuta 2014

Minä sanoihin väsyin, väsyin niitä asettelemaan

Terapeutti aloittaa tapaamiset aina kysymällä, mitä kuuluu.

 Kysymys on minusta vähän hankala. Pohdiskelin sitä joskus kesän alussa.

Yleensähän tuohon kysymykseen vastataan vaan, että hyvää, siinäkin tapauksessa, että kuuluu oikeasti jotain muuta. Mutta jos elämässä ylipäätään ei mene kovin hehkeästi - masentaa, ei saa nukuttua, tai jotain muuta vastaavaa - ja yleinen mielialan taso on jossakin pohjamudissa, mitä silloin kuuluu sanoa? Pitääkö oma olotila suhteuttaa yleiseen oloon ja vastata, että menee hyvin, kun ei mene ihan huonosti, vai kuuluuko aina sanoa, että kuuluu huonoa?

Kuinka usein sitä paitsi kysyjä todella haluaa tietää, mitä kuuluu? Entä kuinka usein vastaaja jaksaa edes paneutua siihen, mitä hänelle kuuluu, sen sijaan että vastaa vaan kysymyksestä päästäkseen ihan hyvää? Ehkei moni edes tohdi kertoa, koska sen hetken tunne on niin monisyinen ja vaikea, ettei se mahdu yhteen tai kahteen sanaan.

Mitä kuuluu?

Olen hukassa. Olen säpäleinä. Olen peloissani. Olen eksynyt. Olen murtunut. Olen epätoivoinen. Olen ahdistunut. Olen väsynyt. 

Ihan hyvää.


Minulle ei kuulu hyvää. En ole jaksanut siksi kirjoittaa. Kaiken kukkuraksi sananikin ovat ehtyneet, minulla ei ole mitään sanottavaa yhtään mihinkään. Nukun puolet päivästä enkä jaksa lukea, hädin tuskin jaksan peseytyä. Panttaan ruokaa, heräilen öisin painajaisiin ja saan ahdistuskohtauksia. Kun eilen pääsin ulos juuri ennen sadetta, tunnustelin pisaroita kasvoillani kuin olisin ensimmäistä kertaa koskettanut elämää. Hetki oli niin hauras, ja niin olin minäkin. Mietin itseni tappamista yhä useammin, vaikken edes halua kuolla. Eräässä unessa sanoin äidilleni tekeväni itsemurhan, ja hän vastasi, että no tee. Toivoin, että hän herättyäni olisi tullut viereeni, silittänyt tukkaa ja sanonut, ettei sinun tarvitse kuolla. Minusta tuntuu, että tarvitsee.  Tunnen itseni epätoivoiseksi, koska en saa elämästä kiinni, vaikka olen yrittänyt. 

Uskomatonta mutta totta, voin niin huonosti, etten edes jaksa soimata itseäni. Mutta onko tätä se paljon puhuttu armo?

Sanani ovat niin vähissä, että terapeutin sohvalla riisuin naamioni, en jaksanutkaan selittää asioita kovin paljon. Kerroin vain, miltä tuntuu.

Olen turha, olen hyödytön, olen ruma, olen arvoton, en ansaitse rakkautta, minua ei voi rakastaa.

Ja välittämättä ilkeistä äänistä päässäni kerroin halustani satuttaa itseäni. Kun ne huusivat, että kerjään vain sääliä, annoin niiden olla. Terapeutti ei nauranut.

Musta tuntuu, että mun pitää kuolla.

Miksi kenenkään pitää kuolla?

Jos elämästä ei tule mitään. Jos on arvoton. Jos on hyödytön yhteiskunnalle. Jos kukaan ei rakasta. Jos ei koskaan onnistu missään. Jos olisin edes kaunis, minulla olisi jotain ihmisarvoa. Mutta en minä varsinaisesti halua kuolla!

Sanoin ajatukset ääneen. Niiden päällä on aina ennen ollut naamio ja itsesyytöksiä, niin että olen joutunut pitämään ne itselläni. En minä muista ihmisistä ajattele, että he ovat arvottomia, jos eivät ole sitä ja tätä tai onnistu tässä ja tuossa, mutta itsestäni ajattelen. Oli ajatus miten tyhmä tahansa, se on minun ajatukseni ja tuntemukseni. Istun terapiassa niiden takia, en siksi, että minun pitäisi sielläkin todistella jotain.


Olen oppinut näkemään itseni ensinnäkin muita huonompana ja arvottomana, koska niin minut opetettiin yläasteella itsestäni ajattelemaan. Lisäksi pidän itseäni kusipäänä, itsekeskeisenä ja huonona ihmisenä, koska sekin rooli minulle niin vahvasti opetettiin. Kaikin tavoin yritän peitellä näitä rooleja, jotka minulle on luotu, vaikka en itse ole edes ollut mukana muodostamssa niitä. En jaksa enää tehdä itselleni kuorta. En jaksa miettiä sanomisiani, jotta ihmiset eivät yhtäkkiä alkaisi pitää minua sinä itsekkäänä kusipäänä, joksi minua on maalattu. Ja terapiassa ainakaan ei kuuluisi peitellä.

Kun sanon olevani turha, ääni päässä huutaa, että möyrit itsesäälissä, vaikka hyödyttömyyden tunne on minussa. Kun sanon olevani väsynyt, ääni päässäni huutaa, että sinun pitäisi skarpata, vaikka minä en aina tiedä, miksi nousen aamuisin. Kun sanon olevani itsetuhoinen, ääni huutaa, että haet vain huomiota, vaikken tiedä, keltä. Kun sanon olevani huonompi kuin muuta, ääni huutaa, että niin oletkin!

Paitsi että ääni määrittelee, millainen olen, se määrittelee myös, miltä minusta tuntuu.


Terapeutin mukaan olen vihainen ja puran sitä itseeni. Vihainen olen siksi, että olen hukannut suunnan. Suunta ainakin on kateissa. Kun kesä alkoi, tavoitteeni oli käydä töissä ja tienata rahaa ja selvitä syksyyn asti. Onnistuin siinä. Lauantaina on viimeinen työpäivä. Sen jälkeen alkaa taas koulu, mutta minä en näe järkeä mennä sinne. En tiedä. Pidän kyllä opiskelemistani aineista, mutta minusta tuntuu, että tarvitsisin hengähdystauon, tauon, jonka aikana miettisin tarkemmin, mitä oikeasti elämältä haluan, ylipäätään missä haluan asua. Pidä välivuosi, terapeutti sanoi. Pidä heti. Tai sairauslomaa.

Kun se olisikin niin helppoa, ajattelen perfektionismini takaa. Mutta sanat silti kaihertavat mieltäni. Minun pitäisi miettiä. Löytää elämälleni tarkoitus. Onhan elämälläni omanlaisensa tarkoitus: että pääsen aamulla ylös, saan juotua aamukahvin muumimukista ja katseltua aamua, joka nousee hitaasti ja ääneti.


Kahlitsevat lauseet jää mieleen
Ne nousevat aina uudelleen
Haluan jonkun, joka auttaa selviimään
Mut vain itseni taas peilissäni nään
- Miro Palokallio

Kauniita syysaamuja,

- Aoda

10 kommenttia:

  1. Älä tee itsellesi mitään! ♥ Olet arvokas, rakas ja ihmeellinen ihminen, tarkoitat varmasti monille paljon ja pelkästään hyvää. Vaikka emme tunnekaan internetin ulkopuolella, pidän sinua mahtavana ihmisenä ♥ Jos tarvitset aikaa etsiä paikkaasi, ota se, sinulla on siihen oikeus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tuollaiset sanat ovat kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Kiitos <3

      Poista
  2. Olen juuri nyt todella samoissa fiiliksissä.. Ystävä (se tärkein) loukkasi, pahasti. Tietämättään, koska ei ymmärrä.. Olen ihan yhtäkkiä totaalisen rikki. Mutta nyt pitää vain selvitä tästä yöstä. Huomenna on terapia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi eikä. Vaikeaa varmaan vieläpä olla vihainen, jos toinen on loukannut täysin tietämättään. Ja jos menee valmiiksi huonosti, totaalisen rikki tarkoittanee aivan täydellistä romahdusta. Valvoin itse viime yön. Se on kamalaa.

      Poista
  3. Jännä juttu. Juuri tänään äitini kysyi, että mitä mulle kuuluu. Mietin sekunnin ja vastasin, että ihan hyvää. Onhan se niin helpompaa.

    Ja sitten mun piti vielä sanoa, että sä olet todellakin ihana. Runollinen, herkkä, lempeä ja vähän vihainenkin nuori nainen, semmoinen henkikö nämä tekstit on kirjoittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihanaa kuulla, mitä täysin tuntematon ihminen minussa päällimmäisenä näkee. Ja siihen kommenttina: http://www.depressioncomix.com/posts/103/

      Poista
  4. Mä pohdin tuota mitä kuuluu -dilemmaa murrosiässä. Koin ettei kukaan oikeasti halua tietää mitä kuuluu ja siihen pitää vastata ihan hyvää. Mutta terapeutti kysyy sitä ihan tarkottaen ja silloin olisi hyvä sanoa kaikki, mitä mielenpäällä on, oli ne sitten kuinka kamalia juttuja. Tiedän, ettei se ole helppoa, itsekin alan aina välillä suodattamaan ja kaunistelemaan.

    Jää sairaslomalle tai välivuodelle tai molemmille. Elämäni paras päätös oli jäädä sairaslomalle keväällä, vaikka sitä pelkäsin todella, todella paljon. Nyt pidän välivuoden ja olen siitä ainakin osan aikaa sairaslomalla (ilmoittauduin kyllä läsnäolevaksi, jotta saan halpaa opiskelijaruokaa, koska en jaksa kokata). Koska minä sinnittelin ihan liian pitkään, nyt kun olen antanut periksi olen huomannut, että on aikaa miettiä asioita, ja vaikka ne on pelottavia juttuja, minulla on myös aikaa levätä riittävästi. Arkielämän kiireet vievät voimat, niin ettet jaksa pohtia oikeasti ratkaisuja ja syitä. Ainakaan minä en jaksanut. Minä yritin pärjätä ja pärjätä ja ihan hyvin pärjäsinkin, mutta oliko elämäni onnellista ja iloista, toisinaan, mutta aina palasin tuskaan ja ahdistukseen.

    Lisäksi haluaisin sanoa, että luin aiemmista postauksistasi, että haluaisit kustannustoimittajaksi, oliko se nyt niin, en jaksa etsiä, mutta näin muistelen, mutta sanoit, että et usko pääseväsi, että sinusta tulee opettaja. Haaveile siitä. Sinä voisit ihan hyvin päästä siihen, kirjoitat aivan mahtavasti. Jos se n todella sitä mitä haluat ja jaksat nähdä vaivaa sen eteen, niin unelmoi, tee työtä. Myöhemmin voi harmittaa ettet edes yrittänyt. Mutta nyt ei tarvitse yrittää vaan nyt pitää saada sinut terveeksi tai niin vahvaksi, että opit elämään diagnoosiesi kanssa hyvää elämää. Se on mahdollista. En tiedä luitko suljetun osaston potilaasta hesarin nettisivuilta, joka väittelee tohtoriksi. Minusta se oli ihana juttu.

    Sinä olet arvokas sellaisena kuin olet, uskalla tehdä päätöksiä, jotka tekevät itsellesi hyvää. Sinä tiedät itse mitä sinä tarvitset ja olet itsesi asiantuntija. Ei voi olla rohkea, jos ei pelkää. Pidän todella teksteistäsi ja kirjoitat loistavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen viime aikoina pyrkinytkin siihen, että sanon suoraan, miltä tuntuu. Ehkä on terapiassakin kestänyt opetella siihen, että saan olla niin pieni ja heikko kuin olen, eikä tarvitse esittää mitään? Terapeutti ei taas ole kuolemapuheistanikaan oikeasti järkyttynyt (vaikka niin jostain syystä ajattelin). Käyhän se tietysti järkeen, kun on aika monen ihmisen heikkoudet ehtinyt ottaa vastaan.

      Olen aloittanut opiskelut, mutta tein itseni kanssa sopimuksen, että en väkisin yritä suorittaa kuuttakymmentä pistettä, vaikka omatunto huutaakin toista. Viime vuonna itse asiassa yritin kuroa kiinni pientä myöhästymistäni. Ensimmäisenä vuonna suoritin "vain" 50 pistettä, koska en pystynyt parempaan. Toisena vuonna koin, että nyt pitää sitten suorittaa 70, etten vain jää jälkeen. Ihan tyhmää ajattelua, nyt jälkeenpäin sen tajuaa. En olisi pystynyt edes suositeltuun kuuteenkymmeneen.

      Kiitos kommentistasi, sain tästä toivoa ja uskoa omaan osaamiseen. Aion ensisijaisesti opiskella kielenhuoltajaksi ja kustannustoimittajaksi. Nyt tällä hetkellä keskityn parantumiseen, tässä on vielä koko elämä aikaa miettiä, mikä minusta sitten isona tulee.

      Poista
  5. "Kaiken minkä tahdot
    sulle lahjoitan,
    ja vielä enemmänkin,
    jos sen tavoitan

    kunhan vain et kylmene
    ja tunteitas hukkaa
    jos kestät vielä kuukauden
    tää talvi katoaa"

    Voimia.

    VastaaPoista