torstai 28. elokuuta 2014

Minä sanoihin väsyin, väsyin niitä asettelemaan

Terapeutti aloittaa tapaamiset aina kysymällä, mitä kuuluu.

 Kysymys on minusta vähän hankala. Pohdiskelin sitä joskus kesän alussa.

Yleensähän tuohon kysymykseen vastataan vaan, että hyvää, siinäkin tapauksessa, että kuuluu oikeasti jotain muuta. Mutta jos elämässä ylipäätään ei mene kovin hehkeästi - masentaa, ei saa nukuttua, tai jotain muuta vastaavaa - ja yleinen mielialan taso on jossakin pohjamudissa, mitä silloin kuuluu sanoa? Pitääkö oma olotila suhteuttaa yleiseen oloon ja vastata, että menee hyvin, kun ei mene ihan huonosti, vai kuuluuko aina sanoa, että kuuluu huonoa?

Kuinka usein sitä paitsi kysyjä todella haluaa tietää, mitä kuuluu? Entä kuinka usein vastaaja jaksaa edes paneutua siihen, mitä hänelle kuuluu, sen sijaan että vastaa vaan kysymyksestä päästäkseen ihan hyvää? Ehkei moni edes tohdi kertoa, koska sen hetken tunne on niin monisyinen ja vaikea, ettei se mahdu yhteen tai kahteen sanaan.

Mitä kuuluu?

Olen hukassa. Olen säpäleinä. Olen peloissani. Olen eksynyt. Olen murtunut. Olen epätoivoinen. Olen ahdistunut. Olen väsynyt. 

Ihan hyvää.


Minulle ei kuulu hyvää. En ole jaksanut siksi kirjoittaa. Kaiken kukkuraksi sananikin ovat ehtyneet, minulla ei ole mitään sanottavaa yhtään mihinkään. Nukun puolet päivästä enkä jaksa lukea, hädin tuskin jaksan peseytyä. Panttaan ruokaa, heräilen öisin painajaisiin ja saan ahdistuskohtauksia. Kun eilen pääsin ulos juuri ennen sadetta, tunnustelin pisaroita kasvoillani kuin olisin ensimmäistä kertaa koskettanut elämää. Hetki oli niin hauras, ja niin olin minäkin. Mietin itseni tappamista yhä useammin, vaikken edes halua kuolla. Eräässä unessa sanoin äidilleni tekeväni itsemurhan, ja hän vastasi, että no tee. Toivoin, että hän herättyäni olisi tullut viereeni, silittänyt tukkaa ja sanonut, ettei sinun tarvitse kuolla. Minusta tuntuu, että tarvitsee.  Tunnen itseni epätoivoiseksi, koska en saa elämästä kiinni, vaikka olen yrittänyt. 

Uskomatonta mutta totta, voin niin huonosti, etten edes jaksa soimata itseäni. Mutta onko tätä se paljon puhuttu armo?

Sanani ovat niin vähissä, että terapeutin sohvalla riisuin naamioni, en jaksanutkaan selittää asioita kovin paljon. Kerroin vain, miltä tuntuu.

Olen turha, olen hyödytön, olen ruma, olen arvoton, en ansaitse rakkautta, minua ei voi rakastaa.

Ja välittämättä ilkeistä äänistä päässäni kerroin halustani satuttaa itseäni. Kun ne huusivat, että kerjään vain sääliä, annoin niiden olla. Terapeutti ei nauranut.

Musta tuntuu, että mun pitää kuolla.

Miksi kenenkään pitää kuolla?

Jos elämästä ei tule mitään. Jos on arvoton. Jos on hyödytön yhteiskunnalle. Jos kukaan ei rakasta. Jos ei koskaan onnistu missään. Jos olisin edes kaunis, minulla olisi jotain ihmisarvoa. Mutta en minä varsinaisesti halua kuolla!

Sanoin ajatukset ääneen. Niiden päällä on aina ennen ollut naamio ja itsesyytöksiä, niin että olen joutunut pitämään ne itselläni. En minä muista ihmisistä ajattele, että he ovat arvottomia, jos eivät ole sitä ja tätä tai onnistu tässä ja tuossa, mutta itsestäni ajattelen. Oli ajatus miten tyhmä tahansa, se on minun ajatukseni ja tuntemukseni. Istun terapiassa niiden takia, en siksi, että minun pitäisi sielläkin todistella jotain.


Olen oppinut näkemään itseni ensinnäkin muita huonompana ja arvottomana, koska niin minut opetettiin yläasteella itsestäni ajattelemaan. Lisäksi pidän itseäni kusipäänä, itsekeskeisenä ja huonona ihmisenä, koska sekin rooli minulle niin vahvasti opetettiin. Kaikin tavoin yritän peitellä näitä rooleja, jotka minulle on luotu, vaikka en itse ole edes ollut mukana muodostamssa niitä. En jaksa enää tehdä itselleni kuorta. En jaksa miettiä sanomisiani, jotta ihmiset eivät yhtäkkiä alkaisi pitää minua sinä itsekkäänä kusipäänä, joksi minua on maalattu. Ja terapiassa ainakaan ei kuuluisi peitellä.

Kun sanon olevani turha, ääni päässä huutaa, että möyrit itsesäälissä, vaikka hyödyttömyyden tunne on minussa. Kun sanon olevani väsynyt, ääni päässäni huutaa, että sinun pitäisi skarpata, vaikka minä en aina tiedä, miksi nousen aamuisin. Kun sanon olevani itsetuhoinen, ääni huutaa, että haet vain huomiota, vaikken tiedä, keltä. Kun sanon olevani huonompi kuin muuta, ääni huutaa, että niin oletkin!

Paitsi että ääni määrittelee, millainen olen, se määrittelee myös, miltä minusta tuntuu.


Terapeutin mukaan olen vihainen ja puran sitä itseeni. Vihainen olen siksi, että olen hukannut suunnan. Suunta ainakin on kateissa. Kun kesä alkoi, tavoitteeni oli käydä töissä ja tienata rahaa ja selvitä syksyyn asti. Onnistuin siinä. Lauantaina on viimeinen työpäivä. Sen jälkeen alkaa taas koulu, mutta minä en näe järkeä mennä sinne. En tiedä. Pidän kyllä opiskelemistani aineista, mutta minusta tuntuu, että tarvitsisin hengähdystauon, tauon, jonka aikana miettisin tarkemmin, mitä oikeasti elämältä haluan, ylipäätään missä haluan asua. Pidä välivuosi, terapeutti sanoi. Pidä heti. Tai sairauslomaa.

Kun se olisikin niin helppoa, ajattelen perfektionismini takaa. Mutta sanat silti kaihertavat mieltäni. Minun pitäisi miettiä. Löytää elämälleni tarkoitus. Onhan elämälläni omanlaisensa tarkoitus: että pääsen aamulla ylös, saan juotua aamukahvin muumimukista ja katseltua aamua, joka nousee hitaasti ja ääneti.


Kahlitsevat lauseet jää mieleen
Ne nousevat aina uudelleen
Haluan jonkun, joka auttaa selviimään
Mut vain itseni taas peilissäni nään
- Miro Palokallio

Kauniita syysaamuja,

- Aoda

perjantai 22. elokuuta 2014

Hukun, vaikka uin

Lopulta sataa, kaikkien näiden helteiden jälkeen. Aina auringonpaisteen jälkeen tulee jossain vaiheessa sade ja aina myrskyn jälkeen auringonpaiste. Se on maailmanjärjestys.

Olen palannut opiskelukaupunkiini. Tämä on kuitenkin minun kaupunkini. Koska kotonani tehdään putkiremonttia, lähden melun tieltä ulos. Tarvon mukulakivikaduilla ja katselen näyteikkunoita, kuulokkeissa vuoroin Hooverphonicia, vuoroin Katri Ylanderin uutta yhtyettä, väliin vähän Kentiä. Värjöttelen muumisateenvarjoineni ulkosalla. Sateenvarjoon liittyy muistoja. Nyt yksi sen pinna on irti ja reuna repsottaa. Kaupunki on jokseenkin taipunut suurten sateiden alla. Näyteikkunoiden pisaraisesta pinnasta peilaan itseäni. Näin harmaana päivänä kuka vain näyttää surumieliseltä ja väsyneeltä. Tavallaan minua ei edes ole. Kostea pinta ei ole peilinä kovin tarkka, minun ääriviivani ovat epäselkeät, jos niitä edes on. Hukun sameuteen.


Lopulta istun kahvilaan ja tilaan maitokahvin, vaikka aioin taas lopettaa maidon juomisen. Itsekurillani on raja ja se on tässä. Mutta eihän mikään maistu sadepäivänä paremmalta kuin jokin lempiherkku, joka on vieläpä lämmin. Sitä paitsi latten pinnan vaahtoon muodostuu sydän. Avaan uuden Imagen, mutten pysty keskittymään. Avaan ruutuvihkon, mutta päädyn värittämään ruutuja kirjoittamisen sijaan. Minulla ei ole enää sanottavaa. Kahvilan ikkunaa pitkin juoksee sadepisaroita. Katson ohi ryntäileviä ihmisiä ja mietin, kuka heistä oikeasti haluaa mennä siihen paikkaan, johon on niin kiireen vilkkaa menossa. Minulla taas ei ole paikkaa johon mennä, ei enää. Minä pelkään koko ajan.

Näinä päivinä on liikaa aikaa ajatella. Joskus tajuan, että useimmat ihmiset elävät analysoimatta koko ajan kaikkea, mitä tapahtuu tai miltä jokin asia tuntuu. Ajatteleminen vie voimaa ja aikaa kaikesta muusta. Ja sitten tulee vielä se tilanne, kun ajatukset ottavat vallan eikä niistä pääse eroon. Muserrun niiden alla. Jotkut sitä jaksavat loputtomiin, jaksavat esittää, peittää, väistää. Jaksavat yrittää. Minä väsyin.

Vajoan omaan synkkyyteeni ja ärsytän itseäni. Silti yhä useammin on aamuja, joina en tiedä, miksi nousen ylös. Missä on minun paikkani? Tunnen itseni täysin tarpeettomaksi ja joutavaksi. Koetan tehdä toisesta maailmasta elämälleni tarkoitusta, mutta alan väsyä pakenemiseen. En tiedä sitäkään, miten voin aloittaa uuden lukuvuoden tässä tilassa. Miten saan suoritettua yhden yhtä kurssia, kun hädin tuskin saan itseni kammettua ylös vuoteesta aamuisin?

Vettä on joka paikassa. Lammikoina teillä, vesiputouksina räystäiltä, kyyneleinä ikkunassa, minun kotini on täynnä vettä, minun mieleni on täynnä vettä, minä olen pelkkää vettä. Vedän sitä keuhkoihini. Olen hukkumaisillani. Maailma valuu alas. Maailmani valuu taas.

Hetken toivon: tulvisipa. Sataisi päiviä, meri alkaisi nousta. Veisi minut pois, veisi kaiken pois, huuhtelisi huolet ja pesisi muistot. Sitten säihkyisin kuin tyyni järven pinta kesäaamuisin.


Minulla on toinenkin toive. Kunpa tulisi joku, joka ei enää hylkäisi. Ottaisi vain syliin, silittäisi tukkaa, pitelisi kiinni minua pientä. Olisi oma lämmin turva. Ei vaatisi mitään, ei ainakaan mitään, mitä minulla ei ole antaa. Sillä tiedän, etten jaksaisi pyristellä ja taistella. Enkä jaksaisi esittää. Olisin mitä olen, juuri tällainen, heikko ja lopen uupunut.

Uusi lukukausi on alussa ja minä olen lopussa, ihan kaikki tuntuu olevan lopussa. Mutta sekin on maailmanjärjestys. Toiset asiat loppuvat ja toiset alkavat. Toiset lähtevät ja toiset saapuvat, kunnes sitten taas lähtevät. Olen tottunut siihen. Muistan heistä jokaisen.

On ihan tyhjää, on hiljaista on sade ja yksinäisyys. Ehkä se on tarkoitettu niin.


Kohistessa sadekuuron
et kuule kun kerron
sun jälkeesi on yksinäisyys
pahempaa kuin koskaan ennen

Kaupunki tulvii
hukuttaen mukanaan eilisen

Kaupunki tulvii
Huutelee katujaan, pesee pois muistojaan
- Paula Vesala


- Aoda

tiistai 19. elokuuta 2014

Hetkiä elämästäni

Pidän valokuvista, mutta en osaa valokuvata. En edes omista kunnollista kameraa. Kännykkäkamera on kuitenkin kulkenut mukana, joten satunnaisista hetkistä räpsittyjä kuvia onkin kertynyt yllättävän paljon. Kävin arkistot tänään läpi ja tajusin, että ne ovat omanlaisensa päiväkirja, todistusaineistoa siitä mikä muuten unohtuisi. Kokosin tähän kertomuksen elämästäni kuvin. Taideteoksia näiden ei ole suinkaan tarkoitus olla, pikemminkin, no, hetkiä elämästäni.

Ajalta toukokuu 2013 - heinäkuu 2014, kronologisessa järjestyksessä.

Aamulenkillä eksyin linnalle ja päätin tehdä vierailun. Oli antoisaa.

Jyrkät portaat... 

 
Lempiruokaani soija-makaronilaatikkoa!

Terhakka Amnestyn feissari lähdössä töihin. 

PMMP. Eturiviin oli taas päästävä.

Ja tauolla tehtiin ristikkoa... palkintoa ei saatu.

Herkutteluhetki!

Kirja, joka muutti elämäni.

Feministileiri kauniissa saaristossa...

...siispä heitin vaatteet helvettiin ja menin uimaan. Ilkosillani.

Kääntäjä työssään.

Tämä on tarkkaa puuhaa. Pilkuntarkkaa.

Iltapala.

Jos ulos uskallan, menen usein kirkkopuistoon.

Eväät ennen PMMP:n viimeistä keikkaa.

Päiväkirjan kirjoittamista yliopiston kahvilassa.

Ja tenttiin lueskelua, näköjään samassa paikassa.

Ihminen summaa elämänsä nähdessään yksinäisen sorsan.

Isän luona.

Viime syksyn (vai koko vuoden?) kovin tv-sarja oli ylivoimaisesti Silta.

Joululomassa parasta oli viini.


Ja lautapelit. Ja viini.

Täältä löytyi kaikkien aikojen paras tofulasagnen ohje!

Pelailua sisarusten kanssa. Yksi kaks kolme neljä nappulaa!


Jos ahdistaa, voi mennä kylpyyn.

Suuri intohimoni on vanha kirjakieli.

Kivasti alkanut ilta päättyi siihen, kun vuoroin itkin, vuoroin oksensin. Kännissä olen ääliö.
  
Bravuurini linssi-makaronilaatikko.

Kevät saapui, tenttiin voi lukea myös parvekkeella.

Kirjailija työssään.

Apuna nukkumiseen: melatoniini 5 mg.

Tasa-arvonpäivän julisteiden askartelua.

Ahdistavat sukupuoliroolit helvettiin!

Yllätyslahja äidiltä.

Tarpeeksi valinnanvaraa.

Vappu! Skool!

Mung-papupihvejä, kasviproteiinia parhaimmillaan.

Kesän teema.

Lettukestit perheen kanssa.

Vapaapäivä ja aaltojen liplatus.

Aamu ei ala ilman kahvia muumimukista.

Sama kuin yllä. Pikku Myy tarkoittaa, että päivästä on tulossa energinen.

Nainen korkeissa koroissa.

Tunnelmointia syntymäpäiväjuhlilla.

Olin unohtanut, miltä Conversejen kuuluu oikeasti näyttää. Vanhat oli huolella tallattu.

Maistuisiko? Jäätelöpallojen pyörittely on terapeuttista.

Lempireittini.

Tunnelmointia terassilla kotikaupungissani.