tiistai 14. lokakuuta 2014

Hyvää bisnestä muovilihasta

"Oletteko ikinä kuulleet anoreksia nervosasta? -- Se on pakkomielle ruumiinkuvasta. Siitä kärsivät naiset ovat jatkuvasti dieetillä. He pakottautuvat oksentamaan syötyään. Joka vuosi kymmeniä naisia Euroopassa ja Usassa joutuu sairaalaan tämän sairauden vuoksi. Jotkut kuolevat. Heidän sydämensä pettää. Mutta silti he luulevat olevansa lihavia. -- älkää unohtako, että samaan aikaan vauvoja Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä kuolee nälkään. He eivät löydä leipäpalaa nakerrettavaksi. He eivät ole koskaan elämässään nähneet makeista. Sillä välin kun naiset lännessä oksentavat suklaabrandykakkuja tyylikkäissä ravintoloissa, kolmannessa maailmassa ihmiset näkevät nälkää. Ei ole mitään sattumaa, että kaksi suurinta teollisuudenalaa lännessä ovat sotakoneisto ja kauneuskoneisto. Sotakoneistolla hyökätään, vangitaan, kidutetaan ja tapetaan. Mutta kauneuskoneisto ei ole yhtään vähemmän paha. -- Kaikki sumenee. Kauneuskoneisto hallitsee mieliä."
- Elif Shafak - Kunnia (s. 334 - 335, suom. Maria Erämaja)

Tyttöjen päivän juhlassa me leivoimme kuppikakkuja. Ne pursuivat muoteissaan kauniiksi, me koristelimme ne sokerimassalla ja sateenvarjoilla. Niitä oli kaiken värisiä, kokoisia ja näköisiä ja ennen kaikkia iloisia kaksi pellillistä. Ne tuoksuivat ovelle asti. Pelkästään niiden katselu sai mielen iloiseksi.

Itse asiassa minä vain katselin niitä. En tohtinut syödä. Olen viime aikoina tarkkaillut syömisiäni ehkä liiankin kanssa, kun huomaan taas vaihtavani välipalaleivät hedelmiin ja aamupalaksi nautitun voisilmäpuuron rahkaan. Herkuttelu ei tule kuuloonkaan, ei ole tullut vuosiin, ei edes ihanassa tyttöjen päivän juhlassa.

Monet juhlissa olleet tytöt toki söivät kuppikakkuja, olihan ne leivottu yhdessä juhlaa varten, ne olivat todellisia ilon leivoksia. Silti ehkä he olivat säästelleet nälkää, jotta kalorimäärä ei ylittäisi suositeltua päiväsaantia, tai vastaavasti sitten illalla välttelivät syömistä, jotta eivät lihoisi. Monilla maistui sokeri vielä pitkään kielellä, mutta herkun katoaminen mahaan ahdisti.

Tiedän yhden tytön, joka voisi syödä pellillisen kuppikakkuja. Mutta hän ei liho, sillä hän tyhjentää vatsansa syötyään. Deletoi ruuan. Pitää itseään usein nälässä, paastoaa suorastaan, mutta retkahtaa sitten syömään. Mieli tekee varsinkin sokerisia ja rasvaisia herkkuja, kun keho huutaa energiaa.

Juhlissa olleet lapset sen sijaan söivät kakkuja innolla ja surutta. Yksi tyttö toi minulle kakun kiitokseksi siitä, että olin auttanut häntä askartelussa. Sisälläni läikähti ilo, mutta jätin vaivihtaa kakun tiskipöydälle.

Olen ollut vuosia melko sinut itseni kanssa, mutta huomaan kehoahdistuksen nostavan päätään aina silloin tällöin. Mielessäni taistelee kaksi eri ääntä: se, joka rakastaa pyöreyttä ja se, joka muistuttaa, miten tuomittavaa on olla edes normaalipainoinen, saati ylipainoinen. Ainakin olisi syytä pyrkiä koko ajan parempaan, käydä jumpissa ensisijaisesti kiinteyttämässä peppua ja elää päivien läpi rahkalla. Tunnen itseni kehnoksi aina kuunnellessani jonkun hehkutusta milloin mistäkin treenistä ja sen kiinteyttävästä vaikutuksesta, vaikka sisimmässäni tiedän, että jos olisin aidosti kiinnostunut kropan muokkaamisesta, olisin jo salilla. Entäpä jos haluan olla tällainen, riittääkö se?

On päiviä, joina itken, etten jaksa laihduttaa. Toisaalta on päiviä, joina yritän. Sitten olen nälkäinen ja kiukkuinen, oloni huononee entisestään. Useimpina päivinä olen edelleen sinut itseni kanssa, sillä todellisuudessa pidän siitä, mitä peilistä näen. Silti silloin tällöin katson menestyneitä ihmisiä ja tajuan, että heitä yhdistää yksi asia: he ovat hoikkia. Ja taas päädyn ajatukseen siitä, miten itse olen jollain lailla epäonnistunut tai että ainakin voisin olla joiltain osin parempi. Ehkä minua sitten kuunneltaisiin?

Vannon itsensä hyväksymisen nimeen, mutta aina ei ole ihan helppoa elää kuten opettaa. Vaikka en haluaisi, törmään päivittäin kiiltäviin mainoksiin, joissa tikkulaihat mallit esittelevät milloin mitäkin mallistoa. Ja vaikka tiedän, että suurin osa ihmisistä ei näytä malleilta, ei aina pysty olemaan vertaamatta. Epäonnisesti olen vielä sattunut television ääreen laihdutusohjelmien aikana (mikä ei sinänsä ole ihme, koska niitä tulee niin usein). Ohjelmassa Jutta ja puolen vuoden superdieetit bodattu personal trainer käskyttää 35-vuotiasta perheenäitiä sanoin "haluatko sä oikeasti olla tuollainen koko loppuelämäsi". Ohjelmassa Rakas, sinusta on tullut pullukka kaunis 23-vuotias nainen taas selittää, että hänestä on tullut niin kauhea ämmä, ettei häntä kestä katsoa. Naisen miesystävä toteaa, että "äärirajoilla tässä kyllä mennään". Siinäpä on aiheellinen viesti: jos lihot parisuhteen aikana, rakkaus ei riitä pitämään suhdetta kasassa. Minua hirvittää, vaikka olen hädin tuskin yli 20. Entä sitten, kun olen synnyttänyt lapsia ja tulen keski-ikään? Entä sitten kun rupsahdan - se tapahtuu väistämättä? Mitä minä sitten teen, lähteekö mies sitten?

Turvapaikassa luin kirjoituksen Cosmopolitanista. Kirjoituksessa julistettiin, miten itsensä ja kehonsa rääkkääminen saa nyt riittää ja on syytä olla itselleen armollisempi, herkutella, rakastaa itseään, lopettaa itsensä parjaaminen. Konteksti kummastutti minua, onhan Cosmopolitan todellisuudessa epäterveen naiskuvan julistaja ja saatanallinen raamattu. Käännettyäni sisällysluetteloon löysin heti treeni- ja laihdutusvinkkejä. Onneksi saatoin vaihtaa Cosmopolitanin Demiin. Silti kirjoitus pyöri päässäni: huomasin ajattelevani, miten se on suunnattu jo valmiiksi laihoille ihmisille, joilla todellisuudessa ei ole tarvetta laihduttaa. Jos minä julistaisin, että nyt alan rakastaa itseäni ja herkutella antaumuksella, sanoihini todennäköisesti suhtauduttaisiin vähän huvittuneesti. Kyllähän minussa on vielä ylimääräistä, josta voisi hankkiutua eroon.

Syömishäiriöblogeissa puhutaan usein, että sitten kun painan sen ja sen verran, olen onnellinen. Silloin lopetan. Sitten kuitenkin halutaan eroon vielä vähän enemmästä. Ja tavoitepainossakin lopulta ajatellaan, että ehkä olisi syytä painaa hiukan vähemmän, ihan vaan siltä varalta, että paino nousee. Ja varmistukseksi, ettei paino enää nouse, ei annetakaan juhlissa mahdollisesti (vaikkakin epätodennäköisesti) nautitun kuppikakun jäädä vatsaan, vaan se otetaan sieltä pois.

Syömishäiriöidentiteetin omistava ystäväni on kuullut viikon sisällä huomautuksen "tosi suuresta ruoka-annoksestaan" sekä siitä, "miten paljon Snickersissä on kaloreita". En voi olla kuin hämmästelemättä kommentoijien ajatustoimintaa. Ehkäpä hekin ovat epävarmoja kehostaan ja purkavat sitä ympäristöönsä, niin että kaikilla on paha olla? Mokkapalojen äärellä tyttöporukassa se tapahtuu joka kerta - jossain vaiheessa joku toteaa, että onpa tässä paljon kaloreita, mutta ehkä mä silti syön. Ja sitten syödään, ja itse kukin potee huonoa omaatuntoa, ja lopulta paha olo on suurempi kuin herkusta saatu nautinto.

Olen kauhuissani siitä, miten meistä aikuisista välittyy itseään vähättelevä ja haukkuva asenne nuoriin ja nuorista edelleen lapsiin. Joka päivä jossakin aina uudet ja uudet tytöt alkavat puristella reisiään ja päättää jättää väliin seuraavan aterian, tavoitella pienempää vaatekokoa. Kuppikakuista nautittaessa katselin lapsia, jotka kilpailivat siitä, kenen kakussa on kaunein päällinen, ja sitten söivät haukkasivat kakkuja niin että sokerikuorrutetta levisi pitkin poskia. Ja mielessäni mietin: elämässäni tulen toimimaan niin, ettei yhdenkään lapsen tarvisisi tulevaisuudessa pohtia, voiko syödä kuppikakun vai ei.






Anna rakas voimia jaksamaan
Alusvaatemainokset kaduilla
Joka puolella muija kuvissaan
luottaa itseensä
pikkuhousuissaan

Itseinhosta, ihmisvihasta
hyvää bisnestä
muovilihasta
Sinä olet kauniimpi kaduilla
loisteputkimaailman valoissa

(PMMP: Jeesus ei tule oletko valmis)
Minä tammikuussa 2014.





12 kommenttia:

  1. Pakostikkin ajatuksia herättävä ja samaistuttava teksti. Mun piti kommentoida jotain fiksua tähän, mutta kadotin ajatuksen...

    Selailin sun postauksia taaksepäin ja tuli jännä olo kun tajusin, että asustellaan samassa kaupungissa! Saat sun teksteillä aina mussa aikaan sellasen samaistumisen tunteen ja ajatusvirran. Sulla on taitoa kirjoittaa ja herättää ajatuksia. Pidä siitä taidosta kiinni:)
    (-minä ja sekavat postaukseni ja kommenttini)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Keskustelimme Tyttöjen talolla (jonne muuten voisit tulla käymään!) juuri tällä viikolla kauneusihanteista, ja huomasimme, että kaikki paikalla olleet painiskelivat näiden asioiden kanssa. Ei ole siis kyse mistään aivan vähäpätöisestä ongelmasta.

      Poista
    2. En ole koskaan ajatellut, että tulisin itse tyttöjen talolle, mutta ehkä voisinkin. Missä se on?

      Poista
    3. Se on kävelykadulla, K-Kenkää vastapäätä. Auki ma, ti ja ke. Sieltä itseni ohjattiin aikanaan lääkäriin, ja olen saanut ja saan sieltä korvaamatonta tukea, siksi suosittelen aina muille. :)

      Poista
    4. Okei kiitos, pitää harkita jos uskaltautuisin sinne!

      Poista
  2. Juurikin näin: se on niin helppoa sanoa, mutta sitten taas toiminta.. No niin.

    Monessa asiassa järki ja tunteet kamppailevat keskenään (ainakin minulla), ja se on ihan kamalaa kun tietää paremmin kuin hyvin, ettei jollakin tapaa kannattaisi ajatella / toimia, mutta kun se tunne on niin voimakas.. Ja aina on helppoa muille neuvoa ja tsempata niitä parempaan, mutta itselleni en osaa samoja asioita suoda.

    Esimerkiksi saatan muistuttaa muita siitä, että arvosanasta huolimatta saadaan kaikki opintopisteet kurssilta (kunhan vaan pääsee läpi), mutta itsehän sitten kuitenkin pyrin täydelliseen suoritukseen ja arvosanaan.

    Huoh. Osasipa olla armollisempi itselleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja et muuten näytä laisinkaan pyöreältä tai isolta - suotta stressaat! ♥

      Poista
    2. Naulan kantaan. Itse tulee aina tsempattua muita, mutta sitten itselleen on täysin armoton. Eihän kukaan meistä ajattele toisista ilkeästi, että onpa tuo läski, mutta itsemme kohdalla toimimme ihan eri tavalla. Pitäisi vaan elää kuten opettaa.

      Kuvani laitoin tuohon muuten juuri osoittaakseni, miten turhia nämä itseinhon ajatukset ovat. Ainoa joka minua pitää ylipainoisena olen minä itse. Ehkä kuva on vähän liian tunnistettava, mutta, no, meni jo. :-D

      Poista
  3. Kiitos, että kirjoitit tästä. Kiitos, että löysin tämän. En tiedä samaistunko, mutta laittoi vähän ajattelemaan. Ehkä pitäisi puhua, ehkä pitäisi yrittää ennen kuin on liian myöhäistä. En tiedä kuinka pitkällä sä oot paranemisprosessissa, mutta ehkä pidemmällä kuin minä. Voimia kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin itse asiassa sua kun kirjoitin tätä, joten mahtavaa, että löysit tekstin! Kiitos itsellesi. Muista, että olet ihana.

      Poista