Kun lähden töistä, tarkastan, että jääkaapit ja pakastimet ovat kiinni. Siivoan tarkastuksen varalta, ettei minua vain voida syyttää huolimattomuudesta. Lukitsen oven, väännän koodin väärään asentoon, tarkastan, että se on kiinni. Sen jälkeen avaan lukon, menen takaisin sisään, tarkastan jääkaapit ja pakastimet, menen ulos, suljen lukon, rynkytän sitä, että se on varmasti kiinni. Kotona mietin, mikä meni ehkä pieleen.
Tämä on kesätyö, jota yksinkertaisempaa saa hakea, silti pelkään koko ajan mokaavani. Punnitsen myymäni tuotteet, etten vain myy liian vähän (jotta asiakkaat ovat tyytyväisiä) enkä liikaa (jotta työnantaja on tyytyväinen). Pesen käsiäni, etten vain tartuta jotain tautia annostellessani marjoja. Lasken kassan aina varmaan kolme kertaa, jotta summa on varmasti oikea. Kyselen työkavereiltani, teenkö kaiken oikein ja missä voisin parantaa. Säikähdän, jos saan pienenkin huomautuksen. Pelkään saavani potkut, vaikka mitään syytä ei ole. Ja sitä paitsi tämä on vain kesätyö.
Silmiinpistävän huvittavaa käytöstä, paitsi että minulle se kaikki on totta.
Ja tämä on vain jäävuoren huippu. Pelkään muun muassa ajaneeni jonkun viattoman päälle huomaamatta sitä, jättäneeni vesihanan valumaan, pesseeni pyykit vahingossa 95 asteessa, keittäneeni liian vahvaa tai laihaa kahvia vieraille, tulleeni väärinymmärretyksi tai asettaneeni sanani väärin, pitäneeni esitelmää farkkujen vetoketju auki, kaataneeni vettä viemäristä alas vaikka on vedenkäyttökielto, unohtaneeni maksaa laskut, kirjoittaneeni tenttivastaukseen läpiä päästäni, parkkeeranneeni väärin ja saaneeni sakot sekä muuta yhtä fiksua. Kyselen usein lähimmäisiltäni, onko se ja tämä asia kunnossa ja selittelen etukäteen siltä varalta, että jokin on mennyt pieleen. Järki hei? Mutta ei, järjen tai ylipäätään logiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Ei kukaan jätä vettä valumaan tai aja huomaamattaan kenenkään päälle, ja tiedän sen hyvin, mutta ei se minua auta.
Se mitä sekä psykiatrini että terapeuttini ovat kyselleet on sosiaalisten tilanteiden pelko, mutta sellaista minulla ei ole lainkaan. Olen onnellisimmillani ihmisten keskellä, rakastan jutella iloisten marjan- tai jäätelönostajien kanssa tai jutella kivoja kirjastontädille. Tulen siitä hyvälle tuulelle. Ahdistus kuitenkin rajoittaa elämääni siinä määrin, etten uskalla mennä ja tehdä samalla tavalla kuin ennen. Paitsi että pelkään julkisia paikkoja, en uskalla enää lähteä mihinkään, missä en ole parhaimmillani tai mistä en voi päästä pois, jos voimakas ahdistus tai peräti paniikkikohtaus iskee.
Olen alkanut pohtia, miten tämä taipumus huolestuneisuuteen vaikuttaa kehooni. Pulssini on selkeästi nopeampi kuin monilla ikäisilläni, vaikka olen ihan hyväkuntoinen. Kroppani käy koko ajan ylikierroksilla, silloinkin kun minun pitäisi rentoutua ja viettää vapaa-aikaa. En ole oikein varma siitäkään, pystyisinkö ajattelemaan selkeämmin ja järkevämmin, jos ajatukset eivät koko ajan askartelisi jonkin muun parissa. Sellainen vie yllättävän paljon energiaa. Maatessani paikallanikin mietin kaikkia asioita, joihin en voi edes vaikuttaa. Saataan valvoa öitä miettien, miten olisin voinut toimia toisin. Olen nykyään huono keskittymään, vaikka juuri määrätietoisuus ja keskittyneisyys olivat avaimeni menestykseen esimerkiksi opiskelussa. Nykyään minun täytyy pinnistellä, jotta pystyn lukemaan kymmenenkin sivua tenttikirjaa yhteen putkeen.
En osaa sanoa, missä on tämän häiriön pohjimmainen syy. Onko se vain epäonnistumisen pelkoa? Kenet minä tosissani pettäisin, jos mokaisin jossakin? Itsenikö vain? Vai ovatko läheiseni tosiaan niin pikkumaisia, etteivät ymmärtäisi, jos tekisin jotain väärin? Mitä minä pelkään? Onko tosiaan niin, että pienikin virhe tekee minusta täydellisen epäonnistuneen?
Kaikista pahinta on oikeastaan se, että ahdistus ja epäonnistumisen pelko estävät oikeasti toimimasta järkevästi. Siksi en tahdo, että ihmiset katsovat minua, kun laitan ruokaa tai siivoan. Ei että en osaisi, en vain pysty toimimaan, kun joku muu voi nähdä mahdolliset virheeni. Silloin sählään, käyn kyvyttömäksi ja joudun pyytämään apua. Tiedän miten huvittavaa se on, mutta minulle se on totista totta ja vakavaa.
Minun kanssani tarvitaan loputtomasti kärsivällisyyttä ja ymmärrystä.
Tässä linkki hyvään artikkeliin: Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö on enemmän kuin stressi
Olen tehnyt asioita,
joita ei olisi pitänyt tehdä
Mennyt perässäsi paikkoihin,
joihin ei olisi pitänyt mennä
Olen nähnyt unia,
joita ei olisi pitänyt nähdä
Kuullut sanottavan sanoja
joita en olisi halunnut kuulla
Olen tullut maailmasta,
jota ei olisi pitänyt olla
Kaikki kuvattuna julisteissa,
joita ei enää ole
Aion katua tekoja,
joita en ole tehnyt
Odottaa tulevia vuosia,
jolloin kukaan ei enää muista
- Anni Sinnemäki
Hyvää juhannusta!
- Aoda
Luin tämän tekstin unohtaen ympäristöni, uppouduin siihen täysin, koska se liikautti minussa jotain. Se jokin on täysi ymmärrys, samaistun kaikkeen tekstissäsi todella vahvasti. Tajusin tekstin loputtua että silmäni ovat aivan apposen auki, samoin suuni, jonka eteen toinen käteni on noussut.
VastaaPoistaOlen sanaton, oli vain pakko kertoa, kuinka vahva samaistumisen tunne minulle tuli tästä tekstistä!
Hyvää juhannusta sinulle myös!
Ja jaksamisia arkeen!
Jälleen järisyttävän hyvin kirjoitettu teksti! Ikään kuin hukuin sanoihin ja kykenin tuntemaan ahdistuksesi itsekin...
VastaaPoistaMiten voikaan jonkun kokemukset olla niin lähellä omia?
Hurjasti tsemppiä sulle!
En tiedä voitteko käsittää, miten hyvä mieli näistä kommenteista tuli! Ei voi olla mitään parempaa kuin että pystyy herättämään lukijoissa tällaisia tunteita. Kurjaa kuulla, että te kärsitte samoista ongelmista, mutta on helpottavaa tietää - myös minun - ettei ole tällaisten asioiden kanssa yksin. Ulkopuolisten silmin noin turhien asioiden murehtiminen on varmasti ihan sairaan naurettavaa, mutta minkäs teet, kun koko ajan pelkäät. Itse jäin kovasti miettimään, miksi itse kukin stressaa kaikkia mahdollisia asioita. Ehkä meidän olisi terveellistä joskus niin sanotusti tehdä kaikki kunnialla pieleen ja huomata, että maailma ei loppunutkaan? Elämässähän saa tehdä virheitä.
VastaaPoistaIhanaa keskikesää teille ja voimia, ihanat!
Sanos muuta. Turhan usein unohtaa, ettei ole yksin näiden asioiden kanssa..
PoistaUsein saatan lähteä kotoa avaimet kädessä - tuijotan niitä samalla kun suljen oven, ja silti mietin onkohan mulla avaimet mukana... Sama esimerkiksi herätysten kanssa: usein laitan jonkun toisen vielä tarkastamaan, että herätys varmasti on päällä, vaikka olen itse rämpännyt päälle-pois-päälle-pois-päälle ja vielä sen jälkeen katsonut ainakin viiteen kertaan, että se varmasti on päällä.. (silti saatan tarkistaa vielä sen jälkeen / heräillä varmistamaan herätyksen / heräillä muuten vaan stressaamaan olenkohan myöhässä)
Hassua tää..
Ja toikin on aika jännää, että tavallaan stressaat sitä herätystä unessa ollessasikin, kun heräilet tarkastamaan sen. :D Eli tavallaan alitajuntaisestikin on huolissaan. Mulle lukitusten tms. tarkastaminen on se kaikkein pahin. Ja saatan kans tarkastaa jossain ulkona ollessani, että onhan avaimet varmasti mukana eivätkä oo esimerkiksi pudonneet.
PoistaKuulostaa todella tutulta. Joskus tarkistelu menee paniikkiin asti, tulee älytön kiire esimerkiksi bussiin ja epäluuloinen olo - tekisi mieli jäädä kotiin. Muun muassa kierrän moneen kertaan ympäri asuntoa tarkistamassa onhan kaikissa huoneissa kaikki hyvin. Jos vain on aikaa, niin voi olla, että palaan ulkoa vielä sisälle tarkistelemaan. Mietin yleensä sitä, kuinka järjetöntä toimintani on ja mitä seuraamuksia voisi tulla jos en tekisi niin. Usein tarkistamisesta tulee kuitenkin kehä, sillä pelkään esimerkiksi liettä tarkastaessa, että olen ohimennen laittanutkin sen päälle. Toivon, että pääsisin tästä eroon pian!
VastaaPoistaEikä se liesi ole koskaan päällä, kun menet sen tarkastamaan. (Luojan kiitos mulla on "dementialiesi", joka kytkee itsensä pois päältä. Muuten tarkistelisin sitä koko ajan.)
PoistaMielenkiintoisinta on ehkä just tuo, että mitä siitä muka voi seurata, jos ei tarkasta kaikkia juttuja. Lieden päälle jääminen on tietty eri juttu, mutta mikä kaikissa huoneissa esimerkiksi voisi olla pielessä, niin että sattuisi jotain kamalaa, jos et tarkasta niitä?
Hana tai valot voisivat olla päällä tai tai tai... mahdollisuuksiahan on rajattomasti tai ainakin kuvittelen niin. Joka huoneessa on ainakin se mahdollisuus, että valot olisivat päällä ;) (Vaikka tuskinpa siitä juurikaan haittaa on jos ne jäävät puoleksi päiväksi päälle yhteen huoneeseen.) Kaikkein turhauttavinta taitaa tosiaan olla se, kun tiedostaa toimintansa olevan järjetöntä, mutta tuntuu suorastaan nololta myöntää kenellekään. Edes samassa asunnossa asuvat eivät tiedä tavoistani, vaikka tätä on jatkunut vuosia (ei aina yhtä pahana).
PoistaHuh, tekisi melkein mieli printata tämä - niin hyvin osaat pukea sanoiksi sen, mitä tunnen lähes päivittäin, mutten osaa oikein selittää kenellekään. Varsinkin ajatuksesi kesätöistä tuntuvat niin tutuilta. Olen miettinyt, miksi pidän kesätyöstäni lehtienjakelussa niin paljon, mutta luettuani tekstisi ymmärsin. Lehtiä jakaessa kukaan ei ole tarkkailemassa, kyttäämässä tai arvostelemassa. Jos jaan jonkun lehden väärin, siitä tulee automaattinen, sähköinen huomautus seuraavalle yölle, eli ei mitään henkilökohtaista. Toisaalta taas rakastaisin ihmisten kanssa juttelemista. Sääli, miten paljon tällainen rajoittaa monien ihmisten elämää. Ja asiaan tuntuu olevan niin kovin hankala vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisi järkeillä ja selitellä itselleen :/
VastaaPoistaKiitos! Ymmärrän tuota niin hyvin. Yksinkertainenkin työ muuttuu vaikeaksi, kun joku kyttää vieressä. Sitten taas vaikeankin homman saa tehtyä melko helposti, kun saa rauhassa tehdä. Sitten sille vahtaamassa olleelle - olkoon tässä tapauksessa vaikka työnantaja - jää helposti sellainen kuva, että tuo vain sössii eikä osaa mitään. Se on harmi, koska itse olen tunnollinen työntekijä, ja niin varmasti sinäkin.
PoistaPitäisi kai vain opetella ajattelemaan, että jos joku juttu menee pieleen niin sitten se menee. Ei se tarkoita, että olisi jotenkin huonompi kuin muut. Muut vaan osaavat suhtautua mokailuun paljon kepeämmin.