perjantai 27. maaliskuuta 2015

Viestejä keholta mielelle

Palasin vanhoihin päiväkirjoihini, tällä kertaa lähemmäs menneisyyteen eli vuoteen 2013. Sinä vuonna kaikki tämä alkoi, ja sinä vuonna myös romahdin.

Vain puoli kuukautta ennen romahdusta, elokuun 17., olen tehnyt kirjaan listan:

Elämäntapamuutos

  • ryhdy vegaaniksi (osta soijatuotteita, Yosaa, tuoreita kasviksia)
  • syö enemmän hedelmiä ja marjoja
  • herää jo klo 6
  • joogaa joka ilta ja aamu
  • aamuisin lenkille
  • pese hampaat 3 krt/päivä
  • lue korkeakirjallisuutta
  • hanki uusi hiustyyli
  • meikkaa voimakkaammin
  • osta koruja ja somisteita
  • käy treffeillä aina kun voit
  • hymyile useammin
  • aloita uusi kieli, esim. ranska
  • kirjoita joka päivä 1000 sanaa
  • tähtää tänä vuonna 70 opintopisteeseen

Tuijotan listaa aivan pöyristyneenä. Mikä on ollut sen tarkoitus, mihin olen sillä pyrkinyt, mistä ajatus siihen on kummunnut? Keksin joitakin syitä. Olen joko aavistellut romahduksen olevan lähellä ja tehnyt kaiken pelastaakseni itseni. Tai sitten olen kuvitellut, että kaikki on hyvin, ja yrittänyt kaikin keinoin todistella sitä itselleni. Todennäköisesti olen myös yrittänyt luoda itsestäni kiiltokuvaa, maailmanparantajaa, joka ei syö mitään eläinkunnan tuotteita, lukee vain nobelisteja ja klassikoita, on liikunnallinen ja kaunis ja miesten haluama. Ahkera ja tyytyväinen, menevä. Onnellinen, ihailtava. Jota ei mikään paina, joka jaksaa vaan. Halusin aina olla sellainen ihminen, sellainen joka tekee ja menee ja jolla on aina energiaa.


Päiväkirjassani on siltä ajalta jonkin verran "todistusaineistoa". Olen tosiaan herännyt kuudelta, tosiaan lenkkeillyt ja joogannut. Olen tosiaan syönyt lähes täysin kasviperäistä ravintoa, mitä nyt joskus juustosalaattia, kun en ole ehtinyt lounaalle yliopistonmäen kahvilaa kauemmas. Söin terveellisesti, mutta tajuamatta, etten saa ruuasta riittävästi energiaa. (Ja ei, tarkoitukseni ei ollut laihduttaa.) Mikä ehkä pelottavinta, olen tosiaan tapaillut yhtenään uusia miehiä, lähinnä netin kautta. Paljon myös sellaisia, joiden kanssa minulla ei ole mitään yhteistä tai mitään oikeaa puhuttavaa. Olen ollut kohtelias ja tyhmä. Olen kirjoittanut päiväkirjaan päivistä, joina olen lähtenyt kahdeksalta kotoa ja palannut kello kahdeksan illalla. Olen tavannut ihmisiä, joista en pidä. On ollut teekupillisia ja viinilasillisia joka ilta. Väsymyksesta huolimatta pakottauduin joka ilta lukemaan milloin Herta Mülleria, milloin Virginia Woolfia. Ja sitten heräsin kuudelta vain, jotta en nukkuisi liikaa, helvetin idiootti. 

Ja sitten romahdin.

Se oli syyskuun kymmenes. Aamun ensimmäinen luento oli ollut kello 8.30, muistan sen vielä, se oli äänneoppia. Vielä klo 16 alkaisi ruotsin kurssi, jonka ajattelin käydä, jotta pärjäisin hyvin virkamiesruotsin kokeessa. Se kurssi oli ehtinyt vain nimenhuutoon, kun sain paniikkikohtauksen ja pakenin ulos. Itkin koko matkan kotiin, ja sängyssä sinä iltana mietin vain, miten tästä jatkan eteenpäin. Olin sopinut kaverini kanssa, että menen vielä klo 20 tapaamaan uusia vaihto-oppilaita eräisiin juhliin, mutta olin niin loppu, etten edes tajunnut ilmoittaa, etten nyt tulekaan.

Tietysti voi kysyä, että eikö ole terveellistä syödä kasvispainotteisesti ja paljon tuoretta ja liikkua joka päivä. Totta kai on. Tosin ei silloin, jos se on pois muulta hyvinvoinnilta. Eikä terveellisesti - tai vegaanisesti - syöminen tarkoita, että pitäisi olla koko ajan nälässä.

Sen sijaan, että olisin kuunnellut itseäni ja kehoni viestejä, säntäilin sinne tänne päättömäksi. Ehkäpä juuri siksi, etten joutuisi pysähtymään ja miettimään, tajuamaan, miten paha on olla? Hyväksymään, että mieltäni painaa. Kyseenalaistamaan tilanteeni. Ymmärtäämään, että paniikkikohtaukset eivät ole mikään juttu, joka kuuluu elämään joka helvetin viikko. En väitä olleeni maaninen, ei se ollut sellaista, se oli täysin suunniteltua ja laskelmoitua. Suoritin elämää, onnellisuudesta viis.


Olen viimeisen kahden viikon aikana kuunnellut kehoni viestejä hyvin tarkkaavaisena, ja siksi olenkin voinut aika hyvin. Eteenpäin minua on auttanut ns. mielenterveyden käsi, jossa on hyvinvoinnin kannalta tärkeitä juttuja joka sormelle. Päivittäin mietin, onko jokainen sormi kunnossa. Jos ei ole, se sormi otetaan pois pelistä. Jäljelle jääneillä sormilla yritetään kirjoittaa oma nimi. Se kuvastaa sitä, miten vaikeaa on jaksaa, jos ei syö ja nuku hyvin.

Kuunnelkaa itseänne. Jos väsyttää, levätkää. Jos tanssituttaa, tanssikaa. Jos on nälkä, syökää, ja syökää ravitsevasti. Keho on äärimmäisen viisas. Se kyllä tietää, mikä on hyväksi, joten uskokaa sitä.


Ps. Aiheellinen kirjoitus fitness-buumista ja itsensä rääkkäämisestä tässä

Mun elämä - milloin siitä tuli näin hirveä?
Liian kovaa radio soi

Anna lantion pyörii
huuda oh-oh-oh
Kaikki murheet poistaa
kunnon rock 'n' roll show
Ehkä tänään sun olo alkaa helpottua
Ehkä tapaat jonkun, joka rakastaa sua
Tai ehkä en
- Maija Vilkkumaa

Mukavaa viikonloppua!

- Aoda

7 kommenttia:

  1. Todella hienoa, että olet oppinut kuuntelemaan kehoasi, se on hyvin tärkeä taito. Minäkin olen ns. suorittanut elämääni, siitä seurasi vain jaksoja suljetulla osastolla ja muuta "mukavaa"... Hyvää viikonloppua ihana! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja mielialakin on kohonnut, kun on oikeasti muistanut esim. syödä monipuolisesti :) Kiitoksia!

      Poista
  2. Tunnistan tuon tarpeen pitää itsensä ja mielensä kiireisenä, jotta pääsee pakoon pohjimmaisia ongelmia. Koko ajan täytyi tehdä jotakin merkittävää, jotakin kehittävää, jotta voisi tulla paremmaksi ihmiseksi. Mutta eihän sitä ihminen loputtomasti jaksa, ja sen myöntäminen vasta vaikeaa onkin. Vaikeinta on päästää irti. Ja ehkä siksi keho onkin se, joka romahtaa ensin, kun mieli ei osaa luovuttaa.

    Mulle on ainakin ollu tosi työlästä opetella kuunteleman kroppaa ja vain olla välillä. Pienestä asti saatoin listata asioita, lukea kirjoja tietyssä järjestyksessä ja leikit olivat rutiininomaisia ja alusta loppuun suunniteltua. En ole osannut vain antaa elämän lipua omalla painollaan, vaan halunnut hallita sitä ja kehoa myös.

    Täytyi ihan tallentaa tuo mielenterveyden käsi. Tosi hyviä pointteja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenterveyden käsi on oikeasti auttanut mua eteenpäin! Se on jotenkin niin ihanan konkreettinen, että sitä kautta tulee oikeasti mietittyä näitä juttuja.

      Taitaa olla syömishäiriöisille tyypillistä tuollainen, että tosi järjestelmällisesti ja kurinalaisesti tekee juttuja? Tuo lapsuuden tapa leikkiä on ihan äärimmäistä suorastaan.

      Olen jälkeenpäin ollut kiitollinen siitä, että romahdin. Muutoin en olisi tajunnut tilannettani pitkään aikaan. Mutta totta kai romahdus tulee jossain vaiheessa väistämättä.

      Poista
  3. Omat päiväkirjani ovat myös täynnä listoja, kaikkea sitä, mitä pitäisi tehdä tai muuttaa ollakseen parempi ihminen. Tiukkoja vaatimuksia itselle. Vuosia keikuin kaiken reunalla ja pärjäsin - tai niin ainakin luulin - koska oli tavoitteita. Enemmän hymyjä, hienoja tekoja, rankkoja ohjenuoria. Enää niitä ei ole, en suostu siihen samaan. Jossain vaiheessa oli vain hyväksyttävä, etten voi jatkuvasti yrittää muuttaa itseäni tietynlaiseen muottiin. Pikemminkin on rohkaistuttava olemaan minä. Tutustumaan omaan itseeni, kuka sitten olenkin.

    Hieno kirjoitus, kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Sairasta tuokin, että PITÄÄ hymyillä! Entä jos ei hymyilytä? En tosiaan tiedä, mitä tuossa on ajanut takaa, ehkä halunnut uskotella muille ja itselleen, että kaikki on oikein hyvin... En edes tiedä, mitä me ollaan noilla listoilla oikein tavoiteltu. Mutta seinähän tuollaisessa tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Ja kuten sanoin ylemmässä kommentissani, onneksi tuli, että siihen tilanteeseen heräsi.

      Poista
  4. Törmäsin blogiisi ja jäin lukemaan, kirjoitat todella kaunista tekstiä ja olet tosi hyvä ilmaisemaan itseäsi!

    Mä tunnistan myös itsessäni tarpeen laatia tekemistä ja kaikennäköistä ohjelmaa jotta pysyisi tarpeeksi kiireisenä eikä tarvitsisi ajatella. Mutta se on tyhmää, pitäis vaan ajatella ajatuksensa ja kohdata itsensä. Kai se on vaan pelottavaa. Itse olen onneksi onnistunut murtamaan jo paljon toimintamallejani mutta vielä on opeteltavaakin. No, kai se elämää vaan on.

    Ja vähän hyvä toi mielenterveyden käsi, enpäs ookkaan törmännyt aiemmin!

    VastaaPoista